torsdag 17 december 2009

SKUGGLIK ÅKLAGARE UTAN MINNE

Marianne skriver nu om gårdagens förhör med åklagaren i da Costafallet, Anders Helin.

Jag uppfattade den förre chefsåklagaren som en skugga av sig själv. Inte för att han stödde sig på krycka, inte för att hans hår blivit vitt och tunt, inte för att hans ansikte hade åldrats.

Skugglik blev Anders Helin för att hans minne hade bevarat just ingenting väsentligt från rättegångar och förundersökning i Fallet da Costa.

Anders Carlgren skriver på sin blogg att förhöret med Anders Helin igår var som ”en smärre cirkus”. Även Marianne hade skrattat åt komiska situationer som gick mig förbi. 

Vid tiden för da Costarättegångarna var Britt Edwall programledare på Sveriges Radio. Hon gjorde en inspelning från tingsrätten. Tack vare hennes program (finns att köpa som cd från SR) kan man ta del av hur det gick till på den tid chefsåklagare Anders Helin ännu var i stöten. Under minst sagt extraordinära omständigheter förhör han en sommardag 1988 dagboksvittnet, den prostituerade och narkomanisjuka Marianne Seppälä. Då handlar det inte om en smärre cirkus utan om storcirkus i rättssalen. Britt Edwall kallar sin dokumentär EN SAL FULL AV KÖTT. Man hör en rättegång där åklagare, åhörare, vittnet och journalisten själv spårar ur. 

"Det var något fullkomligt unikt: som en gammaldags, offentlig lynchning!" sa Olle Andersson under ed (Se inlägget EN LYNCHMOBB). Man hör på inspelningen att det råder upplöst lynschstämning i rätten. Syndabockarna - en hatad Teet Härm och en hånad Thomas Allgén - är tysta mitt i tjoandet. Det hela är mardrömslikt som taget ur någon rysk absurd roman av Belyi eller Bulgakov.

Så här står det på cd-konvolutet:.

Radiodokumentären som dokument. Tonfall, suckar, pauser, antydningar – åklagarens språk möter horans … Det var så här det lät i verkligheten i rättssalen under styckmordsrättegången.

”Med sin goda språkkänsla och kvinnligt känsliga känselspröt hjälper hon oss uppfatta de spel som pågår mellan parterna i den sal där ’rättvisan rusat omkring med handen för munnen, men nu särat på läpparna.” (SvD)

Jag återkommer till åklagaren & dagboksvittnet. 

/Rigmor