söndag 18 april 2010

RITUELLA ÖVERGREPP OCH TERAPI

”Mer än en million amerikaner är organiserade i hemliga sekter där man dyrkar Satan!" hävdade Geraldo Rivera i en teve-show 1986. Det var inte vilka skurkar som helst som påstods ingå i dessa nätverk. Nej, det handlade om samhällets stöttepelare: storchefer, domare, lärare, läkare, präster. Förövarna fanns mitt ibland oss. På hemliga datum och klockslag kidnappade de barn, klädde sig i kåpor och utsatte barnen för sexövergrepp, ritualmord med styckning och kannibalism. Varpå de överlevande barnen fick titta på när likresterna grävdes ned. Geraldo Riveras program gjorde att ryktena om satanism och rituella övergrepp tog fart.

Berättelser om satanister och bortrövade barn började spridas 1980. Då publicerade en psykiater en fallbeskrivning som han påstod var sann. Boken Michelle remembers blev en bästsäljare. Doktor Lawrence Pazder hade fått en ung patient, Michelle Smith. I terapi fick hon minnesbilder av män i ett satanistsällskap. De utsatte henne för sexövergrepp. När doktorn väckte dessa ”bortträngda” minnen, kunde patienten se sig som ett brottsoffer och bli frisk. Och inte bara det. Michelle gifte sig med sin författardoktor. Pazders blev ett kändispar genom boken. Men då kom Michelles systrar och pappa in i bilden. De försäkrade enhälligt att Michelle aldrig varit kidnappad, inte förts bort i någon likbil, inte blivit inspärrad i den där buren med giftormar.

Men vem brydde sig om ifall de anhöriga hade rätt eller fel, om deras utsagor var sanna eller osanna? Boken var spännande och sålde som smör. Andra författare hakade på trenden. Paret Pazder vände ryggen åt Michelles anhöriga och åt hennes vänner från förr.

Geraldo Rivera och även Oprah Winfrey gjorde uppmärksammade teveprogram om satanisternas rituella övergrepp. Oprah berättade att också hon varit sexuellt utnyttjad som barn. Och nu kan vi läsa att tv-stjärnans släktingar hävdar att även Oprah narras. Kitty Keeley har skrivit en biografi om Oprah. En kusin berättar där att hon frågat Oprah: ”Varför sprider du sådana lögner?” ”För att det är vad folk vill höra, sanningen är tråkig", ska Oprah ha svarat. (Kelley, K., Oprah: A Biography, Crown, 2010)

Det må vara hur som helst med Oprahs barndom. När många på 1980-talet ”visste” hur satanister och pedofiler härjat uppstod det en marknad för självhjälp om man varit utsatt för sexövergrepp. 1988 kom Ellen Bass och Laura Davis bok The Courage to Heal: A Guide for Women Survivors of Child Sexual Abuse. Boken är tänkt som hjälp-dig-själv-terapi för kvinnor, som vet att de varit utsatta eller kanske inte minns det men ändå har varit med om övergrepp. Boken gjorde braksuccé och översattes till många språk.

Det blev också efterfrågan på psykoterapeuter som åtog sig att återvinna bortträngda minnen hos patienter. The Courage to Heal kom även ut på svenska, i översättning av Anne Marie Appelgren, en romanförfattare som inspireras av ockultism, Jung och astrologi (ICA-förlaget, 1996). När boken kom på svenska pågick Quickrättegångarna för fullt. I USA och andra länder hade emellertid vågen om satanic ritual abuse, SRA, redan kulminerat. Där hade verkligheten kommit ikapp, främst genom Kenneth V. Lannings stora FBI-utreding. 

/Rigmor